نمایش خیانت های «بختیار» در «روزهای ابدی»
نمایش خیانت های «بختیار» در «روزهای ابدی»

سروش سینما/ سریال «روزهای ابدی» به کارگردانی جواد شمقدری این شب ها به موضوع خیانت های بختیار رسیده است.

این روزها مجموعه روزهای ابدی هر شب از شبکه یک سیما پخش می شود. در این مجموعه که داستان آن درباره سال های ابتدایی انقلاب اسلامی است، ماجراهای مختلف آن دوره روایت شده است.

یکی از اتفافاتی که آن زمان روی داده، ماجرای خیانت های شاپور بختیار است. او در روزهایی که انقلاب اسلامی و اعتراضات خیابانی شدت گرفته و رژیم پهلوی نیز آخرین نفس‌های خود را می‌کشید، نخست‌وزیر شد.

او در مدت کوتاه 37 روز نخست وزیر بود اما در همین دوران کوتاه اقدام به لغو قراردادهای خریدهای تسلیحاتی ایران از آمریکا کرد. این موضوع از بخش هایی است که در سریال مورد واکاوی قرار گرفت.

در حقیقت بعد از اینکه آمریکا مطمئن شد انقلاب به پیروزی رسیده، تصمیم گرفت تا قراردادهای تسلیحاتی با ایران را لغو کند که هزینه‌های مالی و سیاسی برای آمریکا داشت. همچنین لغو نشدن آن نیز باعث می شد که انقلاب اسلامی ایران به پیشرفته‌ترین تجهیزات و تسلیحات نظامی دست پیدا کند و بهترین شرایط در این میان این بود که لغو قراردادها از سوی ایران روی دهد.

در حقیقت بختیار با این کار خود خواسته آمریکا را محقق کرد و در این باره بسیاری از پژوهشگران معتقدند یکی از اهداف بختیار در تصاحب پست نخست‌وزیری رژیم پهلوی در آن شرایط، لغو قراردادهای تسلیحاتی ایران و آمریکا بود و او از سوی آمریکا مأمور شد تا آن قراردادها را لغو کند. به همین جهت بود که سالیوان سفیر آمریکا در ایران در خصوص وضعیت بختیار و خروج از کشور او نگران بود و زمینه سازی خروج او از ایران بود.

تصمیمِ سالیوان سفیر آمریکا در ایران، ژنرال هایزر و اریک فن ماربد فرستاده نظامی آمریکا، توافق با دولت بختیار برای لغو برخی قراردادهای نظامی بود تا آمریکا خسارات آن را از حسابِ تنخواه‌گردان ایران برداشت کند که تنها وزارت دفاع آمریکا به آن دسترسی داشت. هایزر در خاطرات خود که منتشر شد نیز به این ماموریت اشاره داشته است.

ارزش قراردادهایی که لغو شد بین 8 تا 10 میلیارد دلار بود. عمده سفارش‌ها شامل 160 فروند جت اف‌16 ساخت جنزال دینامیکز به ارزش 3.5 میلیارد دلار، 7 فروند هواپیمای پیچیده اخطار هوابرد از محصولات بوئینگ به ارزش 1.3 میلیارد دلار، دو فروند ناوشکن به ارزش 1.4 میلیارد دلار، حدود 20 فروند هواپیمای جنگده و شناسای مک‌دونل داگلاس به ارزش تقریباً 500 میلیون دلار و 400 فروند موشک‌های فونیکس به ارزش تقریباً 1 میلیارد دلار بود.

اقدام بختیار به حدی ضد منافع ایران و در راستای منافع آمریکا بود که ارتشبد فردوست در خاطرات خود عنوان کرد: «دوران دولت بختیار کوتاه بود، ولی او در همین 37روز بیش از بسیاری از نخست وزیران دوران پهلوی دزدی کرد… ولی این دزدی بختیار در برابر خیانتی که اوکرد، هیچ است و آن لغو سفارشات وسایل نظامی با آمریکا و انگلیس بود. مسلمآ یکی از مأموریت‌های هایزر همین بود، زیرا واسطه لغو قرارداد باید نظامی باشد. جمع این سفارشات ظاهرآ حدود 11 میلیارد دلار بود،که اکثر این وجوه به عنوان پیش قسط پرداخت شده بود. به‌نظر من، خیانت بختیار، شفقت (وزیر جنگ) و قره‌باغی (رئیس ستاد ارتش) در این‌مسأله‌ بسیار بزرگ است و مسلم است که از این بابت حق و حساب کلانی در خارج به بختیار پرداخت شده است.»

لغو سفارشات نظامی ایرانی بزرگترین خدمتی بود که بختیار به دولتمردان آمریکایی کرد و با توجه به دست خالی ایران از اداوات و تجهیزات نظامی و حتی بردن حساس‌ترین وسایل الکترونیکی هواپیماهای اف 14 توسط مستشاران آمریکایی از ایران باعث شد تا آمریکا صدام را ترغیب به حمله به ایران کند.

سریال «روزهای ابدی» که چندی است از شبکه یک سیما در حال پخش است به تهیه کنندگی محسن علی اکبری در مرکز سیما فیلم تهیه و تولید شده است.

  • نویسنده : شکیبا
  • منبع خبر : فارس